Festningen

Festningen

Under sommarmånaderna anordnas många festivaler runtom i världen. En av dem är Festningen i Norge som äger rum i slutet av augusti i Trondheim. Det är en av landets största festivaler inom genrer som EDM, pop, hiphop och urban musik. Festivalen håller hus på Kristiansten Festning, men övernattning och camping sker på Comfort Hotel Trondheim om så önskas.

Det innebär att Festningen är en bekväm festival mitt i staden och som passar dig som hellre övernattar på ett hotell än på klassiskt sätt i ett tält på ett festivalområde. För att besöka festivalen krävs följande:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Egen dryck får inte tas med in på området

Band och artister på Festningen

År 2019 är inte första året som Festningen i Trondheim arrangeras, men det är ändå en relativt ny festival. Under 2018 besökte bland annat Steve Angello, Julie Bergan, Gabrielle och Arif & Unge Ferrari festivalen. År 2019 kommer bland annat David Guetta, Karpe, Zara Larsson, Matoma och Lil’ Halima att spela på festivalen. Musiken är ofta ung, fräsch och dansvänlig och huvudakterna är inte sällan stora stjärnor inom house, EDM och annan elektronisk musik. Till festivalen kommer folk i blandade åldrar, men som alla tycker om att dansa till denna sortens musik.

Festivalen hålls i slutet av augusti, närmare bestämt 30 och 31 augusti (2019). Dörrarna öppnar 16.00 på fredagen och stänger klockan 23.00. På lördagen gäller samma öppettider för festivalområdet. En bra sak med Festningen festival är att de har valt att boka in en lagom mängd artister och band, vilket gör att inga spelningar krockar. Du kan med andra ord se alla akter som spelar om du skulle vilja det. Detta till skillnad från många andra större festivaler som arrangeras såväl i Sverige och Norge som i andra länder.

Annat att göra på festivalområdet

Om du inte har ett fullspäckat schema och vill stå långt fram på varenda spelning finns det annat att göra på festivalområdet. Här finns gott om mat och dryck att välja mellan. Du får inte själv ta med dig mat eller dryck in på området. Däremot erbjuds det ett varierat utbud av både mat och förfriskningar, vilket gör att du inte behöver gå runt vare sig hungrig eller törstig. Det finns även snacks och sötsaker att välja mellan om du vill få dig en energikick mellan spelningarna under dagen.

När du befinner dig på festivalområdet bör du stanna upp och ta del av den vackra utsikten över staden. Kristiansten Festning ligger centralt och dess grund anlades redan under 1600-talet. Sedan 2010-talet finns det restaurang, möjlighet till övernattning och utrymme för konserter och andra evenemang i området. Du tar dig enkelt till området genom att promenera, vilket inte tar mycket mer än 15 minuter. Att festivalen inte ligger mitt i staden gör upplevelsen till något utöver många andra stadsfestivaler. Du kan köpa ett paket med övernattning, men givetvis går det även bra att boka egen övernattning på annan plats.

Sammanfattning

Festningen festival är en norsk festival belägen i Trondheim. Fokus ligger på elektronisk musik, så som house och EDM, men även pop och hiphop. Några akter som har eller ska spela där år 2019 är Steve Angello, Kygo, Zara Larsson och David Guetta. Det finns mat och dryck på området och övernattning sker på Comfort Hotel Trondheim eller annat valfritt hotell i staden. Spelschemat är utformat så inga akter krockar, vilket gör att du har möjlighet att se samtliga spelningar om så önskas. För att komma in på festivalen måste du vara minst 18 år gammal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *